Tips voor het ontwerpen van je menukaart

Een menukaart laat een eerste indruk achter over wat je restaurant te bieden heeft. Een goede uitstraling en indeling van de menukaart is dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat je klanten blijven. Maar hoe zorg je daarvoor en wat is een mooi ontwerp voor je menukaart? Om jou te helpen, hebben we alles op een rijtje gezet!

Menukaart voorbeeld

Verschillende soorten menukaarten.

Om te beginnen, zijn er verschillende soorten menukaarten. Hierbij heb je de keuze uit: staande menukaarten, met spiraalbinding, geniete achterkant, ongevouwen kaart of een gevouwen menukaart. Ze zijn allemaal te gebruiken op een andere manier. Welke variant voor jou het beste is, is voornamelijk afhankelijk van wat je aanbiedt. Zo kun je met een relatief beperkt aanbod prima uit de voeten met een ongevouwen exemplaar. Wil je iets extra uitlichten, bijvoorbeeld een wijnarrangement, kies dan voor een staande menukaart. Heb je een heel uitgebreid menu met daarin veel keuzes en opties, dan zorgt een afwerking met nietjes of een spiraalbinding voor het mooiste eindresultaat. Voordat je aan de slag gaat met je ontwerp is het dus goed om te bekijken welke optie het beste past bij jou.

Beginnen met ontwerpen!

Nu je een menukaart hebt gekozen is het tijd om een ontwerp te maken. Maar waar moet je eigenlijk op letten? Het belangrijkste is dat je je eigen stijl en uitstraling laat terugkomen. Een menukaart is immers hét visitekaartje van de horeca. Wij geven je handige tips om je goed op weg te helpen.

Bepaal je doelgroep

Als eerste is het belangrijk om na te denken wat het doel is. Als restaurant heb je een doelgroep. Een fastfoodrestaurant richt zich vaak op een breed publiek dat op zoek is naar snelle en betaalbare maaltijden. Echter richt een culinair restaurant zich op fijnproevers die een verfijnde eetervaring zoeken. Hierop passen ze dan ook de ontwerpen aan op de menukaarten. Het begrijpen van je doelgroep stelt je in staat het zo te ontwerpen dat deze aansluit bij hun behoeften en verwachtingen.

Zorgen voor eenheid

Vervolgens is het belangrijk dat het jouw menukaart wordt. Zorg dat de (huis)stijl en uitstraling die voor je onderneming voor ogen hebt ook terugkomt in je ontwerp. Dit zorgt voor eenheid, een vertrouwd gevoel en op de langere termijn zal dit voor herkenbaarheid zorgen.

Afbeeldingen toevoegen

Verder kun je ervoor kiezen om afbeeldingen van je gerechten bij te voegen, zodat mensen een goed beeld krijgen. Het toevoegen van afbeeldingen is een krachtige manier om je gerechten visueel aantrekkelijk te maken en de eetlust van klanten op te wekken. Let hier wel bij op wat voor afbeeldingen je erop plaatst. De afbeeldingen moeten nauwkeurig overeenkomen met de werkelijke gerechten die je serveert Hiermee kun je teleurstelling voorkomen bij klanten die hun bestelling plaatsen op basis van de bijgevoegde afbeeldingen.

Rustige indeling

Je klanten willen vaak in rust de menukaart bekijken en op zoek gaan naar een lekker gerecht. Wat hierbij goed helpt is door je ontwerp niet te vol en te druk te maken. Als het vol staat met informatie en afbeeldingen, is het niet overzichtelijk en kan de keuze moeilijker gemaakt worden. Door je menukaart rustig in te delen oogt dit fijner voor je klanten en kunnen ze rustig een keuze maken zonder te veel afleiding.

Extra tips

Bij het perfectioneren van je menukaart zijn er nog enkele kleine dingen die je kunt doen:

  • Begin niet meteen met de duurste gerechten en drankjes, maar plaats ze ergens tussenin, naast een item dat je extra wilt benadrukken.
  • Vermijd ook het gebruik van valuta tekens om de focus op de gerechten te leggen in plaats van op de prijzen.
  • Voeg als laatste een persoonlijk tintje toe door je logo en ontwerp te gebruiken en overweeg het gebruik van stansen voor een uniek resultaat. Met eigen vormen of gedetailleerde stansaccenten valt je menukaart zeker op. Durf een beetje buiten de lijntjes te kleuren!

Met deze tips kan je beginnen met het ontwerpen van je eigen menukaart. Bij Flyerzone hebben we verschillende formaten waarop je je ontwerp kan laten drukken. Wacht dus niet langer en begin met het ontwerpen van je eigen menukaart!

 

Reacties