2 minuten

Jorrit


Bierviltjes: voor in de kroeg of op kantoor

Biertje? Lekker! Maar je wilt natuurlijk geen kringen op je tafel. Mijn oplossing: bierviltjes. Behalve dat ze erg handig zijn, bieden ze ook enorm veel kansen voor je naamsbekendheid!

Uit de oude doos

De geschiedenis van het bierviltje staat niet helemaal zwart op wit. Zo gaan er twee verhalen de ronde. De eerste theorie is dat ze nog niet zo lang geleden warm bier dronken. Ja echt, warm! Doe mij maar gewoon een glas bier van een graad of 7 met een goede schuimkraag; het water loopt me alweer in de mond... Om te voorkomen dat de kan waaruit gedronken werd kringen op de tafel achterliet, bedachten ze het bierviltje. Nog niet helemaal in de vorm zoals we ze nu kennen, want de eerste bierviltjes waren van porselein. Pas tientallen jaren later kwam de kartonnen versie van de bierviltjes op de markt. Deze konden bedrukt worden en zijn dus te gebruiken als marketingmiddel.

Het tweede verhaal dat de ronde doet, is dat men in de 19e eeuw hun glas bier wilden beschermen tegen insecten. Daarom gebruikten ze ronde viltjes die ze op het glas legden. Uiteindelijk was er een genie die bedacht dat zijn biertje dan ook wel op een viltje kon staan, in plaats van andersom. De geboorte van het bierviltje zoals we hem nu dus kennen! In verschillende landen heeft het bierviltje nog een functie. Het is daar gebruikelijk dat de barman je bierglas weer vol schenkt zodra je 'm leeg hebt. Als je genoeg hebt gehad, geef je dat aan door je viltje op het glas te leggen. Best handig!bierviltjes

Tres cervezas, por favor!

Of je nou in een topclub bent op Ibiza of in de dorpskroeg van Eexterveenschekanaal: grote kans dat ze jouw bestelde biertje op een viltje zetten. De viltjes zijn ideaal om reclame mee te maken. Doordat ze aan beide kanten volledig full colour te bedrukken zijn en je ze in alle mogelijke vormen kunt bestellen zijn je mogelijkheden eindeloos. Daar word je toch blij van?

Je bierviltje heeft nogal wat te lijden... Er wordt op geschreven, mee gegooid of gespeeld. Maar hoe goed is het bierviltje hiervoor te gebruiken? M'n collega's en ik waren nieuwsgierig en namen de proef op de som!

Geen bier op kantoor?

De naam 'bierviltje' suggereert dat je ze alleen voor bier kan gebruiken. Onzin! Op kantoor zijn ze ideaal als onderzetter voor de koffie. Hiermee voorkom je dat de schoonmaker weer loopt te mokken dat er koffiekringen op je bureau zitten. Verras daarom je collega's eens met een stapel viltjes! Zet er bijvoorbeeld een foto of quote op, of gebruik ze als post-its. Jij blij, en de schoonmaker ook!

koffie op bierviltje  

Reacties