Duurzaam drukwerk met een FSC® keurmerk

Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het is een agendapunt waar elk bedrijf steeds meer rekening mee moet houden. Ook voor drukwerk wordt dit steeds belangrijker. In het productieproces worden al grote stappen gezet en ook wordt er steeds kritischer gekeken naar de gebruikte materialen. Een goed voorbeeld hiervan is het FSC®-keurmerk voor onder andere papier. Dit kan door goed de afval scheidingsprocessen te controleren, maar ook door simpel te beginnen met het inkopen van materialen met een FSC®-keurmerk. Maar wat dat nu precies inhoudt lees je in dit blog!

FSC drukwerk

Wat is het FSC® keurmerk?

Het FSC®-keurmerk is een keurmerk dat gegeven wordt aan onder andere papier en hout. Het geeft jou de zekerheid dat het hout afkomstig is uit bossen die op een verantwoorde en duurzame wijze worden beheerd, waarbij zowel de bescherming van de natuur als het gebruik van gerecyclede materialen worden verzekerd. Door gebruik te maken van een FSC®-keurmerk op je drukwerk zorgt het ervoor dat je MVO sterker komt te staan en dat je als bedrijf geeft om het milieu en duurzaamheid. Voor jou waarschijnlijk een kleine aanpassing, maar je draagt wel je duurzame karakter in je uitingen uit.

FSC® logo gebruiken

Het FSC®-keurmerk is goed beschermd en mag je daarom niet zomaar gebruiken. Hier zijn strenge eisen aan verbonden. Dit is voornamelijk om de kwaliteit van het keurmerk te waarborgen. Als je FSC®-gecertificeerde materialen hebt aangevraagd, dan kun je het logo rechtstreeks laten drukken op het materiaal.

LET OP: hoe je het keurmerk ook wilt gebruiken, je moet altijd de richtlijnen volgen van FSC®. Voordat je drukwerk laat bedrukken met het FSC®-logo, moet het ontwerp ook worden goedgekeurd.

Wat houdt het logo in?

FSC logo
 1. Het geregistreerde handelsmerk symbool;
 2. FSC®-logo: Ook wel het vinkje en boomlogo genoemd;
 3. FSC® website url;
 4. Label titel: Er bestaan diverse logo's/etiketten die je kunt gebruiken, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt;
 5. Label tekst: tekst dat de label omschrijft;
 6. Producttype: Beschrijft het gecertificeerde product of materiaal waarop het label betrekking heeft;
 7. FSC®-licentiecode: Dit is een identificatiecode die wordt toegekend aan organisaties die gemachtigd zijn om de FSC®-handelsmerken te gebruiken. Deze code wordt gebruikt om de organisatie te identificeren die het label heeft toegepast.

Bij de FSC® logo’s zijn er label titels die je kunt gebruiken. Deze zijn als volgt:

100%

Mix

Recycled

Voor papiersoorten waarvan al het hout (gebruikt bij de productie van het papier) afkomstig is uit een FSC®-gecertificeerd bos, wordt het 100% label gebruikt. Voor papiersoorten die bestaan uit een combinatie van hout materiaal uit FSC®-gecertificeerde bossen, FSC®-gecontroleerd hout en/of gerecycled materiaal. Alle grondstoffen moeten gerecycled zijn, hoewel de verhouding tussen gerecycled materiaal voor en na consumptie niet belangrijk is (voor producten op basis van papier).

Nadat je de relevante informatie voor je label hebt bepaald, kun je kiezen uit 2 verschillende formaten FSC®-logo (met zowel liggende als staande versies beschikbaar). Er zijn ook zogenaamde solid of outline versies van beide formaten. Hiermee kun je verschillende varianten gebruiken om het passend te maken bij je ontwerp. Voor meer informatie of voorbeelden kun je contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder!

FSC®-logo op je ontwerp laten drukken door Flyerzone

Als je een ontwerp hebt om te drukken, en je wilt er een FSC®-certificering op, moet dit altijd goedgekeurd worden. Ook als je alle stappen precies hebt gevolgd. Het gehele proces ziet er als volgt uit:

 1. Dien bij onze klantenservice een aanvraag in waarin je aangeeft een FSC®-logo te willen gebruiken.
 2. Als dit geaccepteerd wordt, kies je een kleurstelling en oriëntatie (staand/liggend) van het logo dat je wilt gebruiken voor jouw ontwerp. Kijk hier voor de specificaties die nodig zijn;
 3. Je wensen geef je door aan onze klantenservice, waarna wij een logo voor je kunnen genereren. Dit unieke logo zul je vervolgens van ons ontvangen, zodat jij dit in je ontwerp kunt verwerken;
 4. Nu kun je het logo op je ontwerp plaatsen om hem klaar te maken voor het drukken,
  Hiervoor gelden de volgende eisen:
  1. Minimum afmetingen: minimaal 17 mm breed (staand logo) / minimaal 12 mm hoog (liggend logo).
  2. Aan de vorm en opmaak van het standaard logo mag niets veranderd worden.
  3. Witruimte rondom het logo van minimaal eenmaal de hoogte van het FSC®-keurmerk.
 5. Tijdens het bestelproces upload je je ontwerp met een goed geplaatste FSC® keurmerk in de upload tool. Deze wordt vervolgens voor de laatste keer doorgestuurd naar een certificerende instelling voor een extra controle;
 6. Is je bestand, inclusief logo, goedgekeurd door de certificerende instelling, dan gaan we voor je aan de slag en drukken we je bestelling;

Nu je al het nodige weet van FSC® kun je er zelf mee beginnen! Bestel je drukwerk nu bij Flyerzone , vraag je keurmerk aan en laat zien aan je klanten dat je meedenkt met duurzaamheid!

 

Reacties