Belangrijk voor jouw drukbestand: lettercontouren

Heb jij een drukwerk ontwerp waar tekst in voorkomt? Dan heb je vast een mooi font uitgezocht. Een mooi ontwerp met een goed uitgekozen font wil je ook graag identiek op jouw uiting hebben. Om dat te kunnen garanderen is onder andere het gebruik van lettercontouren nodig. In dit blog leggen wij je er alles over uit!

lettercontouren

Wat zijn lettercontouren?

Lettercontouren staan ook wel bekend als outlines. Even makkelijk gezegd zijn dit letters die zijn omgezet tot afbeeldingen. Waarom moet je deze gebruiken? Wanneer je tekst gebruikt in jouw ontwerp is ook de keuze van het font van belang. Je kiest een lettertype nauwkeurig uit om zo jouw ontwerp tot in de puntjes persoonlijk en compleet te maken. Die nauwkeurigheid is van belang voor de boodschap, het kan namelijk meewerken aan de communicatie. Kijk zelf maar eens naar de fonts die zijn gebruikt door bedrijven en instanties om je heen. De visuele communicatie via het font kan soms al aan je vertellen wat voor soort bedrijf er voor je staat. Een font kan dus zorgen voor een sfeer of associatie, het moet dus met precisie worden uitgezocht. Zoek je nog een leuk font? Kijk dan eens op DaFont, hier download je makkelijk leuke en unieke fonts.

Identiek

Omdat een goed uitgekozen font het verschil kan maken voor jouw drukwerk uiting is het van belang dat dit specifieke font ook identiek terug komt op jouw ontwerp. Wanneer je jouw tekst laat staan als tekst dan is het mogelijk dat dit verkeerd gaat. Er is een grote kans dat het systeem jouw font niet herkent. Vervolgens maakt zo’n systeem van jouw gekozen font een standaard geprogrammeerd font zoals Helvetica, Times New Roman of Arial. Precies wat je niet wilt! Om dit te voorkomen moet je gebruikmaken van lettercontouren.

Hoe maak je lettercontouren?

Het maken van lettercontouren is niet ingewikkeld, wij leggen je het uit in drie stappen! Om te beginnen kan je voor de hoogste kwaliteit het beste werken in een programma zoals indesign of adobe illustrator. Wanneer je zo’ n programma hebt geopend doe je het volgende:

  1. Open jouw bestand en begin met het extra goed controleren van jouw tekst. Dit is belangrijk omdat je de tekst niet meer kan aanpassen wanneer het in lettercontouren staat. Dan moet het hele proces opnieuw.
  2. Wanneer je grondige controle hebt afgerond kan je de tekst in het bestand selecteren.
  3. Klik vervolgens in het menu op Tekst of Type en klik daarna op de optie Lettercontouren of Outlines.

En zo heb jij dan van jouw tekst, lettercontouren gemaakt. Deze lettercontouren worden door het systeem gezien als afbeeldingen en zullen daarom niet veranderen.


Nu weet je hoe je zeker kunt zijn van een drukwerk uiting identiek aan jouw ontwerp. Ga lekker aan de slag met ontwerpen en vergeet niet: Comic Sans mag alleen op informele uitingen!

 

Reacties